« نیاش در اوج نشاط »

خردمندانه آجیل نخریم

نوشته شده توسطحسینی واعظ 28ام اسفند, 1391

این یک باور دیرینه در میان ما ایرانیان است که اگر در ایام نوروز، در پذیرایی از مهمانان، آجیل وجود نداشته باشد، برایمان «بد» است! 

البته برای مردم مهمان نوازی مانند ایرانیان، این «مسئله» عادی است. به همین دلیل است که اگر قیمت آجیل، سر به فلک هم بگذارد، ما ایرانی‌ها، حتی به بهای زدن از شکم زن و فرزند هم که شده، باید آن را تهیه کنیم تا آبروداری نماییم! حتی اگر در خانه‌هایمان، فرزندان خود را از دست زدن به ظرف آجیل -مخصوصاً پسته‌هایش- منع کنیم و چشم غره رفتن مادر به کودکان که «ذلیل مرده! باز مهمان دیدی؟ دست به اون آجیل‌ها نزن» امری عادی باشد!

 

آجیل، نه کسی را سیر می‌کند و نه کسی از نخوردنش دچار سوءهاضمه می‌شود. آنچه حضور آجیل را در سبد خرید عید الزامی کرده است، نگرانی از قضاوت قوم و خویش و دوست و آشناست که نکند بیایند و برود و بگویند که خانه فلانی آجیل نداشت یا اگر هم نگویند، پیش خود فکر کنند که ما، فقیر و ندار هستیم.  

 

اگر این تصور که نداشتن آجیل در سفره عید، نشانه فقر است، از بین برود، آن الزام نه چندان مهم تاریخی (!) مبنی بر داشتن آجیل در عید نیز می‌تواند منتفی شود.

ما می‌توانیم، امسال که قیمت آجیل بی قواره بالا رفته، آجیل نخریم و به مهمانان مان بگوییم که «نه از سر نداری و فقر، که به خاطر اعتراض به گرانی بی قاعده آجیل آن را نخریدیم. ما، بخشی از جامعه هستیم و قرار نیست هر طور که خواستند با ما رفتار کنند و قرار نیست اجناس را به هر قیمتی که تحمیل کردند بخریم.»

 

می‌توانیم برای گرم شدن محفل عیدمان، تعریف کنیم که یک بار در آلمان، شیر را بیش از حد متعارف گران کردند و مردم نیز، بی آن که مانند برخی جوامع بدوی، شلوغ و شورش کنند، تنها کاری که کردند این بود که شیشه های شیر که توزیع کنندگان پشت در خانه‌هایشان می‌گذارند را برنداشتند… و چند روز بعد، قیمت‌ها به حالت سابق برگشت.

 

و در ادامه می‌توانیم این «رفتار متمدنانه» را با «رفتار خشونت آمیز» سودانی‌ها مقایسه کنیم که در اعتراض به گرانی بنزین، پمپ بنزین‌ها را آتش زدند و باز آن را با «رفتار نامعقول» خودمان مقایسه کنیم که وقتی چیزی گران می‌شود، خریدمان را چند برابر می‌کنیم تا به گران کنندگان جایزه هم بدهیم! و این در حالی است که در قریب به اتفاق موارد، کاستن یا قطع تنبیهی و موقتی خرید خیلی از اقلام، ضرری به زندگی‌مان نمی‌زند، همان طور که هیچ کدام از آلمانی‌ها، با چند روز شیر نخوردن، نمردند.

 

در همین عربستان هم سال گذشته، مدتی مرغ گران شد و مردم با شعار «نمی‌خریم تا مرغ‌هایشان بگندد» مدتی مرغ نخریدند تا ارزان شد ولی در ایران، مردم دنبال کامیون مرغ دویدند و تا جایی که می‌توانستند خریدند؛ مقایسه تلخی است اما این دو اتفاق تقریباً در یک مقطع زمانی رخ دادند و عربستانی‌ها آن کردند و ما ایرانی‌ها این!

http://www.islamiclife.ir/note

نظر از: سمیه [بازدید کننده]
سمیه

سلام دوست عزیزم . من هم این مطلب را قبول دارم ولی نمی دونم چرا وسط این همه گرانی همه به اجیل عید گیر دادند و تبلیغ می کنند که نخرید .اجیل که سالی یک بار خریده می شه . (جهنم و ضرر)برنج هندی چند وقتی کمیاب شد .بعضی مغازه ها داشتند اما گرون می فروختند .گاهی بعضی تعاونی ها پخش می کردند مردم هزاران نفر صف می کشیدن هر خانواده ای که زرنگ بود 4تا 4 تا گونی می خریدند به سر و کله هم می زدند حتی شنیدم خانمی سر برنج خریدن ضرب مغزی شد گونی خورده بوده توی سرش . چی بگم همه چی گرون شده پودر لباس شویی . چایی.پراید …….به نظر من برای نخریدن چیزی باید اعتصاب کرد که احتیاج مردمه و اگه نخرند زندگی لنگه نه اجیل بدبخت که حالا اگه اعتصاب هم کاری باشه و قیمتشا پایین بیاره دیگه بعد عید بود و نبودش فرقی نمی کنه

1392/01/04 @ 11:36


فرم در حال بارگذاری ...


 
مداحی های محرم